Lær at bruge de smagfulde rester

Vi har taget et grundigt kig på de erfaringer, vi har gjort os med at minimere vores madspild. Her har vi samlet alle de bedste tips og tricks, som du kan bruge til få tømt køleskabet og brugt alle de lækre rester i fortryllende retter og spændende anretninger.

 

Supper og grøntsagsfonder

Supper og grøntsagsfonder er nogle af de mest simple og lækre retter at bruge rester til. Du kan bruge næsten alt, og både supper og fonder kan nemt fryses ned og tøs op igen, når du skal bruge dem. Prøv f.eks. at lave en fond på skræller af rodfrugter. Det er utrolig simpelt at lave. Vask skræller af f.eks. knoldselleri, pastinak, persillerod, eller hvad du ellers har liggende. Læg dem i en gryde og hæld vand på, til det dækker. Tilsæt evt. parmesanskorper, hvis du har, eller friske krydderurter som timian eller rosmarin. Kog fonden en times tid under låg og sigt skrællerne fra. Kog evt. fonden yderligere, hvis du ønsker en kraftigere og mere intens smag. Mere skal der faktisk ikke til.

Opskrift: Sellerisuppe kogt på fond af skræller

Skær knoldselleri ud i store tern, og brun dem godt af i en lille klat smør i en tykbundet gryde – evt. sammen med andre hvide rodfrugter som pastinak eller persillerod, løg og timian.

Lav en grøntsagsfond på skrællerne af sellerien og de øvrige rodfrugter (følg anvisningerne ovenfor). Når fonden er kogt færdig, sigtes den over de brunede knoldselleri og øvrige rodfrugter. Blend, smag til med salt og peber og tilsæt en lille sjat piskefløde efter smag. Servér med tykke skiver groft brød. Velbekomme.

Lav dine egne frugt- og kryddereddiker

Eddike har et væld af anvendelsesmuligheder, og er nærmest uundværlig i marinader og til at give wokretter, supper, saucer og vinaigretter karakter og friskhed.

Når du alligevel ordner frugt, kan du med fordel bruge resterne til skønne aromatiske eddiker. Hyldeblomst, æble- og pæreskrog, rester af citron, efter saften er presset og skallen er revet, blommeog kirsebærsten, krydderurtestilke, m.m. fungerer fantastisk. Læg dem blot til at trække i et glas med lagereddike, der lige akkurat dækker, i 2-3 uger. Så har du en smuk og fantastisk aromatisk frugteddike, som er utrolig velegnet til al slags kød og ideel til grøntsagsretter.

Hjemmelavet krydderolie

Parmesanskorper, hvidløg, krydderurter, hybenroser, gran. Du kan lave din egen krydderolie med stort set alt. Lad det blot trække i et glas med olie, der dækker, i et par dage. Herefter har du en lækker krydderolie, som fungerer fantastisk som smagstilsætter i f.eks. salater. Parmesanolie er yderst velegnet til den klassiske cæsarsalatdressing.

Genvækst

Genvækst er en metode, hvor man genanvender det nederste på f.eks. salathoveder, kål, forårsløg og bladselleri, og får det til at spire igen. Efter du har brugt det af grøntsagen, som du normalt vil gøre, sættes bunden i lidt vand. Efter en uges tid vil den begynde at sætte rødder, som du enten kan vælge at plante ud i en lille potte eller slet og ret lade blive i vandet (husk dog at skifte vandet engang imellem, så fluerne ikke flytter ind). Efter nogle uger kan du høste spæde skud, eller du kan lade det stå i endnu længere tid og til sidst høste en hel ny (om end lidt mindre) grøntsag.

Opskrift: Frittata med rester

Frittata er en skøn og sommerlig italiensk æggekage, som er eminent til at få brugt en masse af de skønne rester.

Gulerødder, rodfrugter, kartofler eller andre grønne rester kan bruges i en skøn og simpel frittata. I stedet for frittata kan de lækre grøntrester også bruges i skønne og farvestrålende tærter. Grundopskriften på frittata er lige til.

Til fire personer skal du bruge:

  • 500 g grøntsagsrester i grove stykker
  • 6 æg
  • 0,5 dl mælk eller fløde
  • 70 g ost
  • Krydderurter efter smag

Bland æg, mælk eller fløde, krydderurter, salt og peber i en skål og stil til side.

Steg grøntsagerne, indtil de er gyldne, og tilsæt revet ost og krydderurter.

Bland det hele sammen og hæld blandingen i en pande eller et fad, der kan tåle at komme i ovnen. Bag frittataen ved 200˚c, indtil den er gylden og gennembagt, ca. 12-15 min.

Lad frittataen køle en smule af og servér gerne med et drys friske krydderurter, en salat eller to, samt godt lækkert brød.