Bæredygtig inspiration i anledning af Danmarks nationale madspildsdag

Sidste år fik Danmark en ny mærkedag med fokus på at styrke en mere bæredygtig madkultur: Den nationale madspildsdag. Det blev markeret med et åbningsarrangement i Meyers Madhus på Nørrebro med deltagelse af bl.a. H.H.H Prinsesse Marie og Claus Meyer.

Bæredygtig inspiration i anledning af Danmarks nationale madspildsdag

Sidste år fik Danmark en ny mærkedag med fokus på at styrke en mere bæredygtig madkultur: Den nationale madspildsdag. Det blev markeret med et åbningsarrangement i Meyers Madhus på Nørrebro med deltagelse af bl.a. H.H.H Prinsesse Marie og Claus Meyer.

I den forbindelse underskrev vi i Meyers sammen med ca. 25 andre virksomheder og de danske brancheorganisationer Landbrug & Fødevarer, DI, Dansk Erhverv, Horesta og DRC aftalen ”Danmark mod Madspild”. Aftalen indeholder en målsætning om at halvere madspild i Danmark frem mod 2030, således at fødevarebranchen leverer bidrag til at indfri FN's Verdensmål 12.3.

Inspiration, opskrifter og et blik på fremtiden:

I dag, d. 29. september 2021, markerer vi således den blot anden udgave af Danmarks nationale madspildsdag, der deler dato med FN’s internationale madspildsdag "International Day of Awareness of Food Loss and Waste". Det gør vi med masser af inspiration til, hvordan du selv kan være med til at bekæmpe madspild:
• Brug dine rester kreativt
• Tænk over hvor meget du kommer på tallerkenen
• Støt op om initiativer og organisationer, der giver overskudsmad en chance til

Danmarks nationale madspildsdag ligger samme dag som FN’s internationale madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild. På verdensplan er FN-målet 50 procents reduktion inden 2030.

  • Tips og tricks

    LÆR AT BRUGE DE SMAGFULDE RESTER

    Madspild

    har taget et grundigt kig på de erfaringer, vi har gjort os med at minimere vores madspild. Her har vi samlet alle de bedste tips og tricks, som du kan bruge til få tømt køleskabet og brugt alle de lækre rester i fortryllende retter og spændende anretninger.

    Læs mere

Sådan arbejder vi for at bekæmpe madspild i Meyers

Reduktion af madspild giver også et mindre klimaaftryk. Vi arbejder målrettet med at mindske madspild, eksempelvis gennem fire årlige målinger i vores mange virksomhedskantiner, der omsættes til indsatser for reduktion af serveringsspild, tallerkenspild og produktionsspild. Hertil kommer en række andre initiativer, herunder deltagelse i netop ”Danmark mod madspild”, en frivillig aftale, hvis mål er at halvere madspild i den danske fødevarebranche inden 2030.

I samarbejde med dagligvarehandlen arbejder vi på at nedbringe antallet af kassationer, og vores bagerier samarbejder med YourLocal om, at naboerne kan afhente overskudsvarer. I vores kantiner samarbejder vi med Too Good to Go om, at mad som er til overs fra frokosten, kan tages med hjem. Reduktion af madspild er en del af alle ansvarlige køkkenfolks daglige rutine, og vi arbejder altid på at finde nye måder at gøre det lidt bedre på.

> Læs mere om vores arbejde med bæredygtighed <

Madspilds-masterclass med Claus Meyer, prinsesse Marie og fødevareminister Mogens Jensen

Tre opskrifter, der hjælper dig med at nedbringe madspild derhjemme: 

 

WRAPS MED RISTEDE GRØNTSAGER OG YOGHURTDRESSING

Ideen her er at smide nogle grøntsager i ovnen med en dåse kikærter og lidt krydderier, og lave en simpel yoghurtdressing. Hvilke grøntsager er ikke afgørende! En wrap er et godt opsamlingssted for rester af bagte, stegte eller kogte grøntsager. Det kunne også være rester fra aftenen forinden, der får en tur i ovnen og ender i en wrap. Prøv dig frem!

ØLLEBRØD

God gammeldags husmandskost, der samtidig er en oplagt mulighed for at få bugt med den gamle rugbrød. Her har vi opdateret den gamle travler med en luftig skyrmousse. 

KRYDDERURTER I TEMPURA

Har du et bundt urter, der er blevet lidt slatne kan du dyppe dem i tempura og give dem en tur i friturebadet. Du kan også bruge tynde skriver af grøntsager, f.eks. gulerødder, courgetter, pastinakker, fennikel eller kål.

Brug det daggamle brød til en ærkefransk klassiker: Croque Madame